torstai 14. heinäkuuta 2016

Kirja: Hans-Ulrich Rudel: Stuka-lentäjä - ISBN 978-952-229-122-6

Tämä kirja oli todella mainio luettava. Rudel kertoo taistelulennoistaan toisessa maailmansodassa semmoisilla tarinoilla joita yleensä oli tapana lukea Korkeajännityksistä. Ja niissä korkkarijutuissa oli erona se että sankareina oli brittejä tai jenkkejä eikä vakaumuksellisia natseja...

Tosiasiassakin Rudel on maailman menestyksekkäin taistelulentäjä. Hän lensi sodan aikana ennätykselliset 2530 taistelulentoa joilla hän tuhosi 519 panssarivaunua, 70 maihinnousualusta, yli 800 moottoriajoneuvoa, taistelulaiva Marat'in, risteilijän, hävittäjäaluksen, neljä panssarijunaa, siltoja ja yli 150 tykistön tuliasemaa. Lisäksi hän sai yhdeksän ilmavoittoa joka on harvinaista pommittajalentäjälle: Rudel lensi lentonsa pääosin Stukalla ja osin Focke Wulf 190 -maataisteluversiolla. Rudel teki 32 pakkolaskua ja häneltä amputoitiin haavoittumisen johdosta vasen jalka mutta hän jatkoi lentämistä tästä huolimatta.

Rudelin spesialiteetti oli "Tykki-Stuka" ts. Ju-87 jonka siipien alle oli asennettu 2 kpl 37 mm panssarintorjuntatykkejä. Tykkeihin mahtui vain 6 kpl ammuksia / ase ja ammuksina käytettiin wolframytimisiä panssariammuksia (vrt. modernit köyhdytetyn uraanin ammukset). Rudel pystyi ampumaan tykeillä 20-30 cm tarkkuudella ja tähtäsi näin vaunujen takaosan heikkoihin panssareihin. Tulosta tuli siihen malliin että naapurin Josif lupasi 100000 ruplaa Rudelin nitistäjälle. Summa oli merkittävästi suurempi arvoltaan kuin tänä päivänä mutta kukaan sitä ei tullut kuittaamaan.. Alla kuva kyseisestä koneesta, lainattu Wikipediasta:

Tykkistuka, Rudelin pääasiallinen työkalu. 37 mm tykit laskutelineissä.


Rudel oli Adolfin kultapoju menestyksensä johdosta. Hän oli palkituin saksalainen sotilas; jopa niin että kun Aatu oli antanut hänelle jo kaikki tunnetut mitalit niin piti keksiä vielä kokonaan uusi hely eli rautaristin ritariristi kultaisilla tammenlehvillä, miekoilla ja briljanteilla. Tätä killutinta ei ole myönnetty kenellekään muulle eikä todennäköisesti tullakkaan myöntämään. Alla kuva koristeesta; voittaa kyllä mennen tullen Willie Rokan ampumamerkit ja RUK:in ristin:

rautaristin ritariristi kultaisilla tammenlehvillä, miekoilla ja briljanteilla.

BTW: 1. ja 2. luokan rautaristejä myönnettiin toisen maailmansodan aikana miljoonittain (toisen luokan rautaristejä noin 3 miljoonaa ja ensimmäisen luokan n. 450 000) mutta rautaristin ritariristit olivat harvinaisempia koristeita:
  • Rautaristin ritaristejä (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes) myönnettiin  6242 kpl
  • Rautaristin ritariristejä tammenlehvien kera (mit Eichenlaub) myönnettiin 883 kpl
  • Rautaristin ritariristejä tammenlehvien ja miekkojen kera (mit Eichenlaub und Schwertern) myönnettiin 160 kpl (joista yksi japanilaiselle amiraalille Isoroku Yamamotolle)
  • Rautaristin ritariristejä tammenlehvien, miekkojen ja timanttien kera (mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten) myönnettiin 27 kpl
  • Rautaristin ritariristi kultaisten tammenlehvien, miekkojen ja timanttien kera (mit Goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillanten) tuo yksi kappale Rudelille

Rudel oli ihmisenä hyvin kiistanalainen persoona. Hän oli saksalaisen luokkayhteiskunnan jalo tuote; ylimielinen, itserakas ja tyly p..ainen. Lisäksi hän oli kuolemaansa (vuonna 1982) saakka vakaumuksellinen kansallissosialisti eikä koskaan suostunut myöntämään että hänen ihailemansa Johtaja olisi jotenkin hoitanut hommansa huonosti. Hänen sotilaallisia ansioitaan ja taistelulentäjän lahjojaan ei silti pysty mitenkään väheksymään.

Edit: Tarinan mukaan rynnäkkökone A-10:n (wikipedia-artikkeli tässä) vaatimusmäärittelystä vastannut Pierre Sprey vaati suunnittelijaryhmän jäseniä lukemaan tässä artikkelissa esitellyn Rudelin elämäkerran. Lopputulos oli hyvä; A-10 eli "Warthog" lienee edelleen omassa sarjassaan maailman paras lentokone. Laitoin alle viihdykkeeksi Youtubesta löytynee videon Warthogista ampumassa 30 mm revolveritykillään.


Em. wikipedia-artikkelin mukaan täysi sarja tuolla tykillä puolittaisi Warthogin lentonopeuden.. Eipä kiinnostaisi olla vastaanottavassa päässä.

Arvomerkki: Kultainen ampumamerkki.

1 kommentti:

  1. Tämä oli hyvä kirja, kun osaa jättää omaan arvoonsa natsiylimielisyyden.. tosin tarinan päähenkilöhän sitä oli tietty. Suosittelen luettavaksi hopeisen ampumamerkin kera

    VastaaPoista