lauantai 30. huhtikuuta 2016

Elokuva: Codename: Geronimo (2012)

Elokuva löytyy Suomen Netflixistä tuolla nimellä; alkuperäinen amerikkalainen nimi on "Seal Team Six: The Raid on Osama Bin Laden".

Filmissä on kuvattu operaatio jossa Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Osama Bin Ladenin. Aiheesta on tehty suuri määrä kirjoja ja useampiakin elokuvia. Ristiriitojakin tapahtumien kulusta on esiintynyt: nimimerkillä "Mark Owen" esiintynyt, kertomansa mukaan paikalla ollut henkilö väitti sittemin että Bin Laden ammuttiin hänen kurkistaessaan ovenraosta aseettomana eli hän ei olisi yrittänytkään taistella vastaan. Tämän elokuvan versiossa ensimmäisenä Bin Ladenin makuuhuoneeseen menevä sotilas taklaa eteen ryntäävät naiset lattiaan jonka jälkeen perässä tuleva varmistaja niittaa Bin Ladenin. No, makuasia. Joka tapauksessa lienee oleellista että hepulta henki lähti.

Tässäkin tapauksessa käy hyvin ilmi että elokuva harvoin pärjää samasta aiheesta kertovalle kirjalle. Vanha sanonta kuuluu että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa mutta tosiasia ehkä onkin että sana jättää tilaa miljoonalle mielikuvalle: elokuvaan valittu esitystapa ja elokuvan rajallisen ajallisen keston aiheuttamat rajoitukset typistävät väistämättä kerrontaa siten että ainakin itse saan enemmän irti kirjoitetusta tarinasta. Lukiessaanhan saa kuvitella tarinan maailman sellaiseksi kuin itse haluaa eikä tyytyä ohjaajan ja kameramiehen tulkintaan. Toinen elokuvaesitystä heikentävä seikka on muodissa oleva POV -tyyppinen liikkuvakamerakuvaus ts. tapahtumia katsellaan pimeässä tai yönäkölaitteen läpi jonkun juoksentelevan taistelijan silmien näkökulmasta kuvattuna. Ei minun makuun.

Elokuva on kohtuullisen neutraalisti käsikirjoitettu mutta tokihan siihen taas on sitä ameriikkalaista paatosta mukaan saatu. Barack Obaman leikkaaminen mukaan "näyttelemään" on toteutettu sujuvasti ja uskottavasti mikä varmasti lietsoo jenkkipatriootin erittäin suureen isänmaallisuuden vimmaan. Meitä muita se lähinnä huvittaa...

En lähtisi kovin ylös tätäkään teosta arvostamaan. Hopeista arvomerkkiä pukkaa kun positiivisesti yritän poikkeuksellisesti suhtautua asiaan. Myönnän että lipeän tässä kohtaa Kypsän Hepun perusfilosofiasta ja yritän vältellä moisen toistumista ts. kohtuuttoman hyvää arvostelua kohtuuttoman huonolle teokselle. Mutta menköön, nappasin juuri Marskin ryyppyä sen verran että en jaksa niuhottaa.

Edit: Linkki elokuvaan Netflixissä tässä.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen väite on esitetty tästä spektaakkelista: linkki tässä (http://www.lrb.co.uk/v37/n10/seymour-m-hersh/the-killing-of-osama-bin-laden) ja suomeksi tässä (http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1431316566638.html). Väitteen mukaan pakistanilaiset olisivat käytännössä luovuttaneet Bin Ladenin yhdysvaltalaisten tapettavaksi ja nämä olisivat jopa dumpanneet ruumiin vuoristoon väitetyn merihautauksen sijaan. Uskottavuutta lisää väitteen esittäjä Seymour Hearsh joka jo Vietnamin sodan aikaan paljasti Yhdysvaltojen salailut My Laissa ja sai siitä Pulizerin.

    VastaaPoista