sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Elokuva: Zero Dark Thirty (2012)

Arvostelin viime vuonna elokuvan Codename: Geronimo joka kertoo Osama Bin Ladenin hengiltä ottamisesta. Zero Dark Thirty on samasta aiheesta samaan aikaan (2012) tehty kilpaileva teos joka on näistä kahdesta kuitenkin saanut enemmän näkyvyyttä ja mm. viisi Oscar -ehdokkuutta joista yhden Oscarin parhaista äänitehosteista.

Tarinahan on sinällään sama koska kyse on todellisen tapahtuman dramatisoinnista molemmissa elokuvissa. Näkökulma on sen sijaan erilainen: Geronimossa katseltiin asioita enemmän erikoisjoukkojen miesten näkökulmasta kun taas ZDT:ssä päähahmona on nuori CIA:n naisvirkailija joka ottaa henkilökohtaiseksi missiokseen Osaman nutistamisen; ei tosin omin käsin mutta hankkimalla tarvittavat tiedustelutiedot. Henkilökohtaisesti täytyy myöntää että erikoisjoukkojen näkökulma mm. operaation suunnittelun ja harjoittelun osalta oli selkeästi kertaluokkaa kiinnostavampi.

Varsinainen hyökkäyskohtaus Osaman taloon on kuvattu paremmin kuin Geronimossa: paljon vähemmän on käytetty käsivarakameraa ja toisaalta näkymää parantaa kuvaaminen yönäkölasien läpi (siis ilman sitä käsivarakameraa) jolloin pimeässä myhkäminen jää vähemmäksi ja infrapunalasereiden näyttämät osumapisteet kertovat selvästi kohteista ja tähtäyspisteistä.

Elokuvassa ammutaan Osaman lisäksi kolme miestä ja yksi nainen. Joukko naisia ja lapsia jää eloon joka on sinällään ihme: voi hyvin kuvitella että tuollaisessa hyökkäystilanteessa liipasinsormi on herkässä ja jokainen liikahdus tai ääni lähettää N kappaletta laukauksia liikkeelle.. Selityksenä voi olla se että erikoisjoukkojen miehet ovat aidosti alan ammattilaisia jotka kykenevät tekemään kylmän analyyttisesti tilannearvioin ja jättämään ampumatta tilanteessa jossa maallikko paukuttaisi lippaan tyhjäksi vetelät housussa... Ammattitaidon huomaa tuon tilanneanalyysikyvykkyyden lisäksi ammattimaisessa tavassa varmistaa tilanne: jo maassa makaaviin ruumiisiin ammutaan varmuuden vuoksi pari kolme kuulaa jotta ne eivät enää nouse kummittelemaan.

Annoin Codename: Geronimolle hopeisen ampumamerkin Marskin ryypyn innoittamana. Ei tätä teosta voi sen huonompanakaan pitää joten tasapuolisuuden nimissä tällekin se sama mitali myönnettäköön.

Edit. Zero Dark Thirty on nyt lisätty Netflixiin ja löytyy tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti